Održavanje bazena van sezone

 

PRIPREMA BAZENA ZA ZIMU


Posle sunčanih dana i bezbrižnog letnjeg perioda kada prođe sezona i nastupi jesen vreme je da se bazen pripremi za vansezonsko mirovanje.


Filtriranje i hemijski tretman vode možete redukovati srazmerno opadanju temperature vode. Filter pumpa treba da u 24 sata radi onoliko sati koliko iznosi polovina broja koji prikazuje temperaturu vode bazena.. Znači ako je temperatura vode bazena 16°C, pumpa treba da radi 8 sati tokom 24 sata, pa se tajmer koji uključuje pumpu tako podesi. Doziranje hemijskih sredstava takođe treba smanjivati srazmerno smanjivanjem temperature vode, što znači da,ako ste na 30°C Koristili dve hlorne tablete, na 15°C je dovoljna jedna.


Kada temperatura vode bazena opadne na 8°C filtraciju i hemijski tretman možete obustaviti jer se na nižim temperaturama usporava i zaustavlja razvoj bakterija i algi.


Pre nego zaustavite pumpu obavezno očistite dno i zidove usisivačem, isperite i očistite predfilter u skimerima i filter pumpi, a na kraju isperite i peščanu ispunu filtera. Podesite pH vrednost vode i tretirajte vodu bazena brzootapajućim hlornim sredstvom (šok tretman). Ispustite iz bazena vodu tako da nivo vode opadne za tridesetak santimetara, zatvorite ventile na instalaciji i ispraznite vodu iz svih delova instalacije gde je to moguće (cevovodi, grejači, pumpe, filter itd.) kako bi se sprečile štete od smrzavanja.


Korisno je uz zidove, po obodu bazena, poređati ploveće barijere (ploče stirodura, plovke ili slično) kako bi se zaštitili zidovi ukoliko se očekuje stvaranje leda po površini.


odrzavanje bazena
Prelivni bazen sa postavljenim plivajućim zaštitnim stirodur pločama po obimu

Najbolja zaštita bazena od nečistoća i zamrzavanja je svakako vansezonski pokrivač koji se razapinje preko bazena i pričvršćuje na platou po obimu bazena.


odrzavanje bazena
Prelivni bazen sa postavljenim zaštitnim vansezonskim pokrivačem

Bazen pripremljen na ovaj način možete brzo i lako aktivirati na početku sledeće sezone, kada temperatura vode počne da raste i premaši 8°C .


PUŠTANJE BAZENA U RAD NA POČETKU SEZONE


Na kraju vansezone, kada temperature porastu i zaželite da aktivirate bazen (u aprilu ili maju ), uklonite zimski pokrivač, operite ga, složite i sklonite, očistite bazen i dopunite vodom do potrebnog nivoa, pokrenite filter pumpu, podesite pH vrednost vode i tretirajte vodu brzootapajućim hlornim sredstvom (šok hlorisanje). Ukoliko je voda bazena zaprljana, neprozirna uradite hemijski tretman kako je objašnjeno i uključite pumpu filtracije na stalan rad. Uz pretpostavku da je Vaš sistem pravilno dimenzionisan i u ispravnom stanju budite sigurni da će se voda izbistriti tokom dan ili dva. Pošto je u ovom slučaju količina nečistoća povećana ispirajte filter više puta dnevno. Podesite tajmer koji će uključivati i isključivati pumpu filtera i dalje tretirajte vodu bazena kako je uobičajeno.


Želimo Vam lepe i vesele dane uz Vaš bazen.


ODRŽAVANJE BAZENA

Koliko se treba angažovati...OPŠTI SAVETI

Ako ste odlučili da gradite bazen...HEMIJSKA SREDSTVA

Sve što Vam je potrebno za održavanje...


Pratite nas

     


Unitehnik d.o.o.

Adresa: Jovana Rajića 5c,
11118 Beograd, Srbija

Mob: 063 / 257 622
Tel: 011 / 28 35 392

office@unitehnik.rs
www.unitehnik.rs

Za olimpijsku formu vašeg bazena